Klantenbeoordeling:
5/5
Klantenbeoordeling:
5/5
Hegen wordt beoordeeld met een 4.9
Gratis verzending boven de €75
Betaal later met Klarna
Verzending binnen 1-3 werkdagen

Tips voor de overgang van borst naar fles

Borstvoeding geeft ontzettend veel voldoening, maar niet elke moeder kan exclusief blijven aanleggen als ze van plan is weer aan het werk te gaan. Net zoals het voor een moeder moeilijk is om van haar baby te worden gescheiden nadat het zwangerschapsverlof is afgelopen, kan haar kleintje ook ontwenningsverschijnselen krijgen als de fles wordt geïntroduceerd ter alternatief voor borstvoeding. Om moeders te helpen met deze volgende mijlpaal, zijn hier een aantal tips om de overgang van borstvoeding naar flesvoeding met uw afgekolfde moedermelk te vergemakkelijken.

Zorg voor een goed en compleet kolf, bewaar en voedsysteem

Als je hebt besloten om je moedermelk af te kolven, zorg er dan voor dat je een goed kolf, bewaar en voedsysteem hebt naadloos op elkaar aansluit. Dit betekent naast het kolfapparaat, ook een opslagsysteem en een flesje. Het kiezen van de juiste speen voor de fles is erg belangrijk, vooral als de baby nog jong is of als je vanaf de geboorte direct hebt aangelegd. Een goede speen zal de natuurlijke stroom van moedermelk zoveel mogelijk nabootsen. Controleer of de vorm en het ontwerp van de speen het risico op terugstroming van melk niet vergroten. Dit kan namelijk leiden tot buikkrampjes en complicaties in het middenoor. Het voedingssysteem van Hegen heeft verwisselbare speengroottes met een verscheidenheid aan stroomsnelheden die bij je baby passen, om zo tepelverwarring te minimaliseren. Deskundigen merken op dat de meeste baby’s geen probleem hebben om over te schakelen van borst- naar fles en weer terug; dus wees niet bang om borst- en flesvoeding vanaf het begin te combineren als dat goed voor u werkt.

Lichaamscontact tijdens het voeden

Een van de belangrijkste elementen van direct aanleggen is het gevoel van verbondenheid en comfort tussen moeder en kind. Misschien heb je dit zelf ook ervaren, en is je baby eraan gewend geraakt om huid-op-huidcontact met je te hebben. Zelfs als je wilt afbouwen was om je baby onafhankelijker te maken tijdens het voeden, moet je de fles niet onmiddellijk overhandigen – zelfs niet als je baby of dreumes hem al zelf kan vasthouden. Lichaamscontact blijven houden terwijl je van borst naar fles overschakelt, zal jullie beiden zeker helpen om de veranderingen gemakkelijker te maken.

Laat iemand anders eens de fles geven

Hoewel lichaamscontact erg belangrijk is, kan het ook zo zijn dat de baby beter reageert op de fles als deze van een andere verzorger komt. Dit kan zijn omdat jullie relatie met elkaar zo nauw verband houdt met borstvoeding, dat de baby gewoon weigert de fles te nemen als je borsten ook aanwezig zijn. Elke relatie tussen moeder en baby is anders, dus neem deze reis stap voor stap. Als je een paar keer de fles hebt proberen te geven maar de baby de fles nog steeds weigert, is het misschien tijd om hem aan iemand anders te overhandigen.

Kies een goed moment voor de overgang van borstvoeding naar flesvoeding

Als de baby tandjes krijgt of last heeft van eczeem, is het misschien geen goed moment om aan deze transitie te werken. Wacht ook weer niet te lang met het maken van de overstap, bijvoorbeeld als je een naderende deadline hebt, zoals weer aan het werk moeten. Geef jezelf een maand of in ieder geval een paar weken om zowel fles als borst te geven (indien nodig). TIP: Kies voor het flesje geven een neutraal tijdstip waarop de baby in een goed humeur is en niet te hongerig. Begin met een kleine voeding, zodat je het een paar keer kunt proberen en de overgang nog gemakkelijker kunt maken.

Zorg voor een ritme voor voeden en kolven

Zorg ervoor dat je een kolfritme hebt, aangezien de baby een flesje zal krijgen met jouw afgekolfde melk. Omdat je minder vaak direct zal hoeven aan te leggen, moet je erop voorbereid zijn dat je melkproductie wat langzamer zal gaan lopen. Probeer dus een melkvoorraad op te bouwen, zodat je niet in de moeilijkheden komt als je baby bijvoorbeeld een groeispurt krijgt en meer wilt drinken. Het goede nieuws is dat zodra je baby na ongeveer zes maanden aan vaste voeding begint, melkvoeding niet langer exclusief zal zijn. Er zijn natuurlijk ook veel voordelen om tot twee jaar oud moedermelk aan je baby te blijven geven – zoals aanbevolen door de Wereldgezondheidsorganisatie. Maar waarschijnlijk zal je melk uiteindelijk een tweede plaats gaan innemen achter andere soorten vast voedsel, een tussendoortje in plaats van het hoofdgerecht.

Nieuwsbrief ontvangen?

Sign up for interesting offers and news!

Share

if you find this helpful, share it with your friends.

Recent Articles

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *