Ter ere van Internationale Vrouwendag presenteren we Hegen moeders die ondanks alle kansen, tegenslagen en verlies kracht hebben gevonden. Deze week hebben we een moeder die worstelde met babyblues en nu mama’s wilt ondersteunen en inspireren als geboortedoula en geboortefotografe.
Één blik op het Instagram profiel van onze jonge Nederlandse moeder Pleunie vertelt een verhaal van iemand die gelooft in de schoonheid van geboorte, moederschap en baby’s. Ze vertelt ons dat ze haar hele leven een enorme fascinatie voor zwangerschap en bevallingen heeft gehad, en zelfs als klein meisje dat prentenboeken over zwangerschap uit de bibliotheek leende met de ambitie om ooit verloskundige te worden!
Dit doel kreeg vorm toen ze zwanger werd van haar mooie dochtertje, Prim. Ondanks dat ze een vlotte en gelukkige zwangerschap had, had Pleunie na de geboorte van Prim veel last van de babyblues. Maar ze was niet bang om alle tijd te nemen die ze nodig had om zichzelf, haar lichaam en haar geest te genezen. Met haar slechts 27 jaar oud is deze doula en geboortevideografe een voorbeeld van moed: Pleunie wilt andere moeders in staat stellen om de behoeften van hun zwangere en post-zwangere lichamen te omarmen en te respecteren.
Hegen: We zijn grote fans van je Instagram pagina en zijn erg geïnspireerd door wat je daar allemaal laat zien. Welke boodschap is het belangrijkst voor je wanneer je een post plaatst?
Voor mij is de belangrijkste kwestie de empowerment van vrouwen. Er is echt een verschuiving gaande waarbij vrouwen zich steeds meer bewust worden van hun lichaam, waartoe ze in staat zijn en dat ze het recht hebben om zelf keuzes te maken. Deze keuzes hebben betrekking op hoe ze zwanger willen zijn en hoe ze willen bevallen.
“Het is mijn grote passie om vrouwen te informeren over hun lichaam, zwangerschap en bevalling en hen te stimuleren zelf keuzes te maken, om zo de bevalling te krijgen die ze voor ogen hebben.”
Het is mijn grote passie om vrouwen te informeren over hun lichaam, zwangerschap en bevalling en hen te stimuleren zelf keuzes te maken, om zo de bevalling te krijgen die ze voor ogen hebben. Zwangere moeders worden vaak overspoeld met informatie over het voorbereiden en verzorgen van baby’s, maar misschien niet zozeer om hen mentaal te helpen bij de levensveranderende ervaring van een bevalling! Ik denk dat het zo belangrijk is voor een zwangere moeder om geïnformeerd en gesteund de verloskamer binnen te gaan. Dat is dus wat ik hoop te bereiken met mijn Instagram kanaal: vrouwen inspireren en informeren.
Hegen: Het is verbazingwekkend dat je al zo jong verbonden bent met het idee van baby’s en zwangerschap! Kun je met ons delen wat je huidige werk inhoudt?
Ja, ik heb altijd al van jongs af aan geweten dat ik vroedvrouw wilde worden. Dit droomberoep (en de beslissing die ik nam om het na te streven) werd veroorzaakt door mijn eigen zwangerschap. Het ontbrak me erg aan de continue professionele ondersteuning en begeleiding die ik wilde tijdens mijn eigen bevalling.
Dus ik heb stappen ondernomen om te leren en zelf gecertificeerd te worden. Als geboortedoula wil ik dat vrouwen de kans krijgen om de zwangerschap en geboorteondersteuning te ontvangen op de manier waarop ze die het meest nodig hebben. Als leidraad voor vrouwen voor en tijdens de bevalling, zouden we de geboortemogelijkheden bespreken en proberen dit zo goed mogelijk in de praktijk te implementeren.
Naast mijn werk als doula, ben ik ook een geboortevideograaf. Een paar jaar geleden heb ik een cursus film en montage gevolgd, maar ben daar tot voor kort nooit verder op ingegaan. Ik heb alle waardevolle gebeurtenissen in mijn leven gefilmd zolang ik me kan herinneren, inclusief mijn eigen bevalling. Ik was zo ongelooflijk dankbaar dat ik mijn bevalling op film heb opgenomen. Dat inspireerde me om dit ook voor andere moeders te willen doen. Met mijn geboortevideo’s hoop ik vrouwen een ongelooflijk waardevolle herinnering aan hun bevalling te geven, zelfs met het verwerken van de negatieve delen die misschien niet zijn gegaan zoals ze hadden gehoopt. Tijdens de bevalling ben je zo in je eigen wereld dat je je daarna vaak niet veel meer kunt herinneren.
Hegen: Wat is de grootste misvatting die mensen hebben over een doula?
Dat we proberen de baan van een verloskundige of de echtgenoot of partner over te nemen. Dit is beslist niet waar! Het is de taak van doula om toegevoegde waarde te geven waar er een gebrek aan ondersteuning is. Verloskundigen kunnen het druk hebben en tijdens elke dienst meer dan één bevallende moeder hebben om voor te zorgen. Een echtgenoot of partner kan bereid zijn aanwezig te zijn, maar is niet professioneel opgeleid om alles te weten en hun vrouw te ondersteunen tijdens het hele geboorteproces.
“Kracht voor mij betekent dat ik de beste moeder voor mijn dochter wil zijn.”
Als doula ondersteunen we vrouwen vanaf het begin van de bevalling en zullen ze pas ver na de bevalling verlaten. Samen met de verloskundige, partner en ziekenhuis vormen we een team om de werkende vrouw te ondersteunen bij de bevalling die ze voor ogen hebben. Samen maken we een plan om van haar bevalling een positieve en liefdevolle ervaring te maken.
Hegen: Empowerment en kracht lijken voor jou belangrijke zaken te zijn. Wat is jouw persoonlijke definitie van kracht?
Mijn definitie van kracht is compleet veranderd sinds ik moeder werd. Kracht voor mij betekent dat ik de beste moeder voor mijn dochter wil zijn. Mijn doel is om haar altijd met een glimlach op mijn gezicht uit bed te begroeten en de hele dag voor haar te zorgen, zelfs als ik de halve nacht wakker ben geweest en doodmoe ben. Kracht betekent voor mij er voor haar zijn en mijn eigen gevoelens opzij kunnen zetten.
Hegen: Kun je het hebben over een periode in je leven waarin je op je kracht moest vertrouwen om erdoorheen te komen? Een uitdagende of stressvolle tijd?
De babyblues sloegen hard toe op dag vier tijdens de kraamweek. Ik wilde dat iemand me daar meer over had verteld. Toen ik zwanger was, was ik zo blij en genoot ik van elke minuut, zelfs aan het einde van de bevalling. Ik was zo verliefd en trots op mijn dikke buik en wilde voor altijd zwanger zijn. Maar nadat Prim was geboren, herinner ik me dat ik zo hard onder de douche zat te huilen omdat mijn buik groot, zacht en leeg was. Mijn borsten waren enorm omdat mijn melkproductie op gang kwam. Ik ben altijd extreem bewust geweest van mijn lichaam, vaak aan het sporten en gezond eten. Ik was zenuwachtig geweest over hoe ik eruit zou zien na de geboorte en toen het echt gebeurde, voelde ik me vreselijk. Ik huilde de hele tijd en voelde me een mislukkeling, ook al was ik zo blij met mijn dochtertje. Ik vroeg me af: ben ik een goede moeder? Waarom ben ik de hele tijd zo moe? Andere vrouwen op social media beklimmen al bergen nadat ze baby’s hebben gekregen, dus wat deed ik verkeerd?!
“Ik zei tegen mezelf dat ik niet meer naar Instagram moest kijken. Mijn lichaam, mijn baby, mijn reis – is anders is dan die van anderen.”
Mijn lichaam had moeite om zich aan te passen aan haar nieuwe taak: melk produceren voor mijn baby. Ik merkte dat ik me altijd zo moe voelde, ook al werd Prim maar één keer per nacht wakker. Uiteindelijk heb ik mezelf een peptalk gegeven; ik zei tegen mezelf dat ik niet meer naar Instagram moest kijken, en mezelf moest vergelijken met andere vrouwen en wat ze aan het doen waren of hoe ze eruit zagen. Dat mijn lichaam, mijn baby, mijn reis – anders is dan die van anderen. Dat er volgens mij geen goede manier is om succes als vrouw en moeder te meten. Het belangrijkste is het geluk van mijn dochter en dat van mijzelf.
Toen ik dit eenmaal had geaccepteerd, begon ik me te ontspannen en mezelf wat krediet te geven. Eerlijk gezegd beschouw ik de geboorte van mijn baby als mijn grootste prestatie! Het is verbazingwekkend dat mijn lichaam dit mooie, gezonde meisje kan maken en nog steeds melk produceert om haar te voeden en te helpen groeien. Mijn lichaam schommelt! Ik besloot mijn bedrijf stop te zetten en me uitsluitend te concentreren op herstel en het terugkrijgen van mijn kracht en energie. Ik denk dat het ongeveer drie maanden duurde voordat mijn lichaam terugkwam in mijn vorm van vóór de zwangerschap. Toen ik eenmaal de energie begon te krijgen om te oefenen, begon ik me weer als mijn oude zelf te voelen. Die extra tijd nemen om te genezen betekende dat ik niet alleen mijn gezondheid en welzijn terugkreeg, maar ook veel meer van 1 op 1 tijd met Prim genoot. Die hechtingsperiode is mogelijk de reden waarom ik negen maanden later nog steeds met succes borstvoeding geef! Dus ik ben er trots op dat ik mezelf de tijd heb gegeven die ik nodig had.
Hegen: Wat of wie is jouw krachtbron als je je opgebrand voelt?
Ik denk dat dat duidelijk is: mijn mooie lieve Prim. En vooral als ik zo’n geweldige glimlach van haar krijg, kan ik de vermoeidheid nog heel lang aan.
Pleunie is model, influencer (@pleunieteunis), doula en geboortevideografe. Ze heeft recent haar eigen YouTube kanaal gelanceerd, met inspirerende video’s over zwangerschap, geboorte en postpartum.