Klantenbeoordeling:
5/5
Klantenbeoordeling:
5/5
Hegen wordt beoordeeld met een 4.9
Gratis verzending boven de €75
Betaal later met Klarna
Verzending binnen 1-3 werkdagen
Previous slide
Next slide

Hoe vaak kolven

Hoe vaak kolven per dag

Hoe vaak moet ik kolven? Een veelvoorkomende vraag onder mama’s die willen gaan beginnen kolven. Ga je binnenkort een avondje uit met vriendinnen? Of ga je weer beginnen met werken? Dan kun je niet altijd bij je baby zijn. Dan is kolven een fijne optie. Zo kun je toch blijven doorgaan met borstvoeding geven, ook als je niet bij je baby in de buurt bent. Veel moeders denken dat ze hun borstvoeding helemaal af moet bouwen als ze weer aan het werk gaan, maar dit hoeft absoluut geen reden te zijn om helemaal te stoppen met borstvoeding geven. Om je melkproductie mooi op gang te houden kun je je kindje vlak voor je naar werk gaat en wanneer je weer thuis komt borstvoeding blijven geven. Borstvoeding stimuleert het productieproces altijd nog beter als kolven. Door op je werk te kolven, houd je de boel goed op gang. Met de juiste tips en voorbereiding moet dit ongetwijfeld lukken! Maar hoe lang moet je kolven en hoe vaak moet je kolven?

 

Hoe vaak kolven

Hoe vaak kolven? Hoe vaak je kolft heeft met een aantal zaken te maken: hoe hoog je melkproductie is en hoeveel opslagcapaciteit jouw borsten hebben. De ene moeder heeft zo’n hoge melkproductie dat ze om de 2 uur zal moeten kolven om borstontsteking te voorkomen. Andere mama’s kunnen tot ongeveer 3 uur aanhouden tussen de kolfsessies. Kernregel is dat je gaat kolven wanneer je anders borstvoeding zou geven. Daarnaast is voor sommige moeders het tijdstip van de dag ook van belang, hoe lang de tijd is die er tussen de kolfsessies zit, hoe ontspannen je bent en hoe behendig je bent met een bepaald soort kolf.

 

Hoe veel kolven

Veel moeders vragen zich af hoe veel je nu moet kolven per sessie. Je kolft meestal de hoeveelheid die je baby normaal zou drinken als je borstvoeding zou geven. Hoe veel kolven? De hoeveelheid melk loopt de eerste drie maanden op van 30cc tot ongeveer 60cc á 80cc per borst. Je krijgt de meeste melk uit je borsten als je deze allebei tegelijk kolft. Dit stimuleert namelijk de toeschietreflex. Ook is het heel belangrijk om je borsten helemaal leeg te kolven. Hierdoor voorkom je een borstontsteking of verstopte melkkanaaltjes. Krijg je bij het kolven in tegenstelling tot borstvoeding toch (veel) minder melk uit je borsten? Neem dan contact op met een lactatiekundige. Dan zouden jullie samen kunnen kijken wat voor jou de beste oplossing is.

 

Hoe lang kolven

Hoe lang je moet kolven kan erg verschillen per persoon. Gemiddeld kun je rekening houden met ongeveer 15 minuten. Maar met het opzetten van je kolf en het opbergen van je gekolfde melk, ben je algauw een half uurtje kwijt. Wist je dat je werkgever verplicht is om jou hiervoor verlof te geven? Jij mag een kwart (25%) van je werktijd besteden aan kolven. De werknemer moet daarnaast tevens een goede kolfruimte beschikbaar stellen. Wees dus niet bang om hier naar te vragen!

 

Tips voor kolven

Probeer altijd even rustig de tijd te nemen voor kolven. Als je gestrest bent kan het langer duren voordat je toeschietreflex op gang komt. Je lichaam moet natuurlijk ook een beetje wennen aan kolven in plaats van huid-op-huid borstvoeding. Het is normaal als het misschien niet in één keer goed zal lukken. Zorg er dus echt voor dat je je helemaal relaxt voelt. Ook zou je de eerste keren het kolven thuis kunnen oefenen. Mocht het kolven nouu toch niet lukken dan zijn er hier een aantal tips:

  • Stel je kolfapparaat in op de juiste stand, probeer het ritme en de zuigkracht zo nauw mogelijk aan te passen aan het zuigritme van je kindje. De kolf van Hegen kan tot wel 36 verschillende combinaties maken.
  • Masseer je borsten voordat je begint. Wanneer je je borsten warm maakt of masseert lukt het sneller om effectief te kolven.
  • Hoe vaak kolven? Kolf als je volle borsten hebt. Als je kindje een uur geleden nog aan de borst heeft gedronken, zal je nog niet genoeg voorraad hebben voor een goede kolfsessie. Houd daarom genoeg tijd tussen het kolven en borstvoeding.
  • Eet en drink voldoende. Als je niet genoeg eet of drinkt dan zou dit je melkproductie kunnen verlagen.