Klantenbeoordeling:
5/5
Klantenbeoordeling:
5/5
Hegen wordt beoordeeld met een 4.9
Gratis verzending boven de €75
Betaal later met Klarna
Verzending binnen 1-3 werkdagen
Vorige slide
Volgende slide

Borstvoeding afbouwen

Ik wil mijn borstvoeding afbouwen

borstvoeding afbouwen
Er bestaat geen ‘perfect’ moment om je borstvoeding af te bouwen. Je kunt zelf het beste naar je lichaam en je baby luisteren en vanuit daar beslissen of het tijd is om af te bouwen of nog niet. Het kan verschillende redenen hebben om je borstvoeding af te bouwen: je gaat werken, of hebt meer behoefte aan flexibiliteit als je niet bij je baby bent. Baby’s krijgen naar mate ze ouder worden uit zichzelf minder interesse in de borst. Na ongeveer de eerste 6 maanden zal de interesse op een natuurlijke manier langzaam afnemen. Je zou dus ook alleen nog borstvoeding kunnen geven wanneer je kindje daarom vraagt, en daarnaast vaste voeding geven als aanvulling. Je volgt op deze manier het tempo van je baby.

 

Hoe borstvoeding afbouwen?

Ook hiervoor is geen perfecte manier die voor iedereen werkt. Het belangrijk om dit af te stemmen op de behoeftes van je baby, en het afbouwen van je borstvoeding langzaam maar geleidelijk te doen. Op deze manier zal de melkproductie langzaam maar zeker afnemen. Hoe moet je borstvoeding afbouwen? Er zijn verschillende manieren:

 

  • Direct stoppen

Dit kan alleen als je minder dan één week borstvoeding hebt gegeven. Dan is je melkproductie namelijk nog niet volledig op gang gekomen en heb je een lager risico op borstontsteking. Hoe kun je direct stoppen met borstvoeding? Na je laatste keer borstvoeding geven (maak hier een bijzonder moment van, zodat je bewust kunt genieten dat dit de laatste keer is) trek je direct twee strakke BH’s over elkaar heen, die je alleen met douchen afdoet. Na ongeveer een week zal je melkproductie zijn gestopt. Je kunt ook vragen om speciale (homeopathische) medicijnen om je productie af te remmen. Direct stoppen moet je altijd overleggen met je kraamzorg, lactatiekundige of huisarts.

 

  • Om en Om

Geef om en om borstvoeding en een flesje met borstvoeding of kunstvoeding. Bouw dit langzaam op. Zie afbouwschema borstvoeding onderaan dit artikel.

 

  • Op verzoek

Geef alleen nog borstvoeding aan je baby wanneer je stuwing voelt in je borsten. Op deze manier komt er steeds meer tijd te zitten tussen het leegmaken van je borsten. Hier raakt je lichaam aan gewend waardoor de melkproductie sterk af zal nemen. Je zou dit natuurlijk ook kunnen doen met behulp van een kolf, en de melk door middel van je fles aan je kindje kunnen geven. De Hegen flessen zijn speciaal ontwikkeld om de borst- en fles te combineren.

 

Hoelang duurt het afbouwen

Als je de eerste week na de geboorte wilt stoppen met borstvoeding zal je productie binnen enkele dagen tot een week volledig afnemen. Hoe langer je borstvoeding geeft hoe langer de periode is van afbouwen. Ga dan uit van twee weken tot een maand. Iedere vrouw doet het op haar eigen tempo, soms kan het langer duren dan verwacht en soms gaat het ook sneller. Dit hangt dus ook af van hoe lang je je baby al borstvoeding geeft. Het afbouwen van borstvoeding gaat puur op jouw gevoel en de behoefte van je baby. Doe wat goed voelt. Met deze tips moet het helemaal goedkomen!

 

Afbouwschema 14 dagen

Wil je je borstvoeding afbouwen? Vervang dan geleidelijk om de paar dagen een borstvoeding moment in voor flesvoeding. Op deze manier stop je geleidelijk en kan je baby er rustig aan wennen. Het is wel nog steeds handig om naar je lichaam te luisteren in dit proces. Zie afbouwschema borstvoeding voor 14 dagen onderaan dit artikel. Mocht je meer stuwing hebben dan het afbouwbouwschema dan is het belangrijk om daarnaar te luisteren en je borstvoeding afbouw tempo daarop aan te passen.

Week 1

Dag 1 t/m 3:

Tijd Voeding
07:00 Borstvoeding
10:00 Borstvoeding
13:00 Flesvoeding
16:00 Borstvoeding
19:00 Borstvoeding
22:00 Borstvoeding

Dag 4 t/m 7:

Tijd Voeding
07:00 Borstvoeding
10:00 Borstvoeding
13:00 Flesvoeding
16:00 Borstvoeding
19:00 Flesvoeding
22:00 Borstvoeding

Week 2

Dag 1 t/m 3:

Tijd Voeding
07:00 Borstvoeding
10:00 Flesvoeding
13:00 Flesvoeding
16:00 Borstvoeding
19:00 Flesvoeding
22:00 Borstvoeding

Dag 4 t/m 7:

Tijd Voeding
07:00 Borstvoeding
10:00 Flesvoeding
13:00 Flesvoeding
16:00 Flesvoeding
19:00 Flesvoeding
22:00 Borstvoeding

 

Als je productie na dit afbouwschema stabiel blijft, kun je de ochtend- en avond borstvoeding zo lang blijven geven als je wilt. Een fijn moment samen met je baby. Als je uiteindelijk ook hiermee wilt stoppen, kun je opnieuw 1 tot 2 weken inplannen om ook deze twee voedingen af te bouwen en te vervangen voor de fles.

 

Disclaimer: Borstvoeding kan veel voordelen hebben voor jou en je baby. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) raadt daarom ook aan om de eerste 6 maanden volledig borstvoeding te geven. Ook adviseren ze om daarna nog borstvoeding te geven wanneer je kind dat nodig heeft tot je kindje ongeveer 2 jaar is.