Klantenbeoordeling:
5/5
Klantenbeoordeling:
5/5
Hegen wordt beoordeeld met een 4.9
Gratis verzending boven de €75
Betaal later met Klarna
Verzending binnen 1-3 werkdagen
Vorige slide
Volgende slide

Groeiweken baby

Groeiweken baby

 

Ontwikkelingsfasen van je baby

Hoeveel weken ben je zwanger? Zit je aan het begin van je zwangerschap, of juist tegen het einde? Hoeveel weken je ook zwanger bent, je bent altijd benieuwd hoe groot je baby is, en wat de ontwikkelingen zijn per week. Daarnaast is het ook fijn om te weten wat voor zaken je allemaal moet regelen als je zwanger bent, van de verzekering aanvragen, tot de baby uitzetlijst afwerken, het is best veel om te onthouden! En dan heb je als zwangere vaak ook nog last van geheugenverlies 😉 Ontdek alle groei updates, ontwikkelingen van je baby, symptomen én de to-do list per week in ons groeiweken overzicht!

groeiweken

 

Hoe groot is mijn baby?

De foetus zal tijdens een typische zwangerschap veel veranderen. Deze tijd is verdeeld in drie fasen, trimesters genaamd. Elk trimester is een set van ongeveer drie maanden. Je zorgverlener zal waarschijnlijk met je praten over de ontwikkeling van de foetus in termen van weken. Dus als je drie maanden zwanger bent, ben je ongeveer 12 weken.

Je zult tijdens elk trimester duidelijke veranderingen in de foetus en jezelf zien.

Traditioneel beschouwen we een zwangerschap als een proces van negen maanden. Dit is echter niet altijd het geval. Een voldragen zwangerschap is 40 weken of 280 dagen. Afhankelijk van de maanden waarin je zwanger bent (sommige zijn korter en andere langer) en in welke week je bevalt, kunt je negen maanden of tien maanden zwanger zijn.

 

Ontwikkelingen van mijn baby

Het eerste trimester loopt van de conceptie tot 12 weken. Dit is over het algemeen de eerste drie maanden van de zwangerschap. Tijdens dit trimester verandert de bevruchte eicel van een kleine groep cellen in een foetus die de trekken van een baby begint te krijgen. Maand 1 (weken 1 t/m 4): Terwijl het bevruchte ei groeit, vormt zich er een waterdichte zak omheen, die zich geleidelijk vult met vloeistof. Dit wordt de vruchtzak genoemd en helpt het groeiende embryo te dempen. Gedurende deze tijd ontwikkelt zich ook de placenta. De placenta is een rond, plat orgaan dat voedingsstoffen van de moeder naar de foetus overbrengt en afvalstoffen van de foetus overbrengt. Zie de placenta als voedselbron voor de foetus tijdens je zwangerschap. In deze eerste weken zal er een primitief gezicht ontstaan ​​met grote donkere kringen voor de ogen. De mond, onderkaak en keel ontwikkelen zich. Bloedcellen krijgen vorm en de bloedsomloop begint. Het kleine “hart” buisje zal tegen het einde van de vierde week 65 keer per minuut kloppen.

Gratis zwangerschapskalender downloaden

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang gratis de Hegen zwangerschapskalender!

Symptomen

Vanaf het moment van bevruchting is het hormoon humaan choriongonadotrofine (hCG) in je bloed aanwezig. Dit hormoon wordt aangemaakt door de cellen die de placenta vormen (voedselbron voor de groeiende foetus). Het is ook het hormoon dat wordt gedetecteerd in een zwangerschapstest. Hoewel dit hormoon er vanaf het begin is, heeft het tijd nodig om zich in je lichaam op te bouwen. Het duurt meestal drie tot vier weken vanaf de eerste dag van uw laatste menstruatie voordat de hCG voldoende is gestegen om te worden gedetecteerd door zwangerschapstesten. Hierna zul je in de verschillende termijnen verschillende soorten symptomen ervaren, van misselijkheid tot aan constipatie.

 

To do list

Wanneer je zwanger bent moet er een hoop worden geregeld, denk hierbij aan:

  • Verloskundige zoeken
  • Inschrijven bij kraamzorgbureau
  • Inschrijven kinderopvang (en basisschool)
  • Slikken van foliumzuur
  • Termijnecho plannen
  • Nadenken over de NIPT test
  • Evt. 20-weken-echo inplannen

 

Overzicht met zwangerschapsweken:

 

Week 1 Week 2 Week 3 Week 4
Week 5 Week 6 Week 7 Week 8
Week 9 Week 10 Week 11 Week 12
Week 13 Week 14 Week 15 Week 16
Week 17 Week 18 Week 19 Week 20
Week 21 Week 22 Week 23 Week 24
Week 25 Week 26 Week 27 Week 28
Week 29 Week 30 Week 31 Week 32
Week 33 Week 34 Week 35 Week 36
Week 37 Week 38 Week 39 Week 40